• Hva er forskjellen på Hot Cinnamon Spice og Hot Cinnamon Sunset? 

Det er samme smak, det er kun boksene som er forskjellige! Vi får mange spørsmål om vår kjære bestselger. Nydelig sort kinesisk te, nellik, appelsinskall og tre typer kanel gir deg en følelse av WOW! Vi har Hot Cinnamon i alle serier og i mange varianter – i løsvekt, tradisjonelle teposer og pyramideposer. Den finnes også i en koffeinfri versjon – HT Hot Cinnamon Decaf – samt i refillposer – Decaf, Hot Cinnamon, Green Hot Cinnamon og Rooibos Herbal Hot Cinnamon. Favoritten i alle mulige varianter!

 • Hvor mye koffein er det i grønn te? 

Det er ganske vanskelig å måle hvor mye koffein det er i en kopp te, ettersom det kommer an på flere faktorer – teen i seg selv, hvor mye te man beregner på en kopp, og hvor lenge teen trekker. En pyramidepose inneholder fra 30-50mg per pose. Den generelle regelen er at en kopp grønn te inneholder omtrent en tredjedel av koffeinen i en kopp kaffe.

 • Hvordan oppbevarer man te i løsvekt best mulig?

Det er frisk luft – oksygen for å være spesifikk – som tar smaken vekk fra løsvektte spesielt. Det er viktig å lagre teen i en lufttett beholder, unna fuktighet og direkte sollys. Ikke oppbevar teen in kjøleskapet eller fryseren. Kjøligere temperaturer vil ikke bevare teens ferskhet, og fuktighet og annen lukt fra kjøleslapet eller fryseren kan gi teen en rar smak. I tillegg er det sterke aromaer og mye fuktighet i en fryser. Husk at te absorberer sterke lukter.

 • Har teen en “siste forbruksdag”?

Nei, te har ikke en egentlig utløpsdato. Man skiller mellom “Siste forbruksdag” og “Best før” når man merker næringsmiddelsprodukter – te tilhører den sistnevnte gruppen. Vi putter batch-nummere på teen, som forteller oss når den er produsert. Vi anbefaler at produktet blir drukket opp innen to år fra den datoen, for å forsikre en best mulig smak og aroma.

 • Hva er en “sachet”?

En “sachet” er en pyramideformet silkeaktig nylonpose som er fylt med hele løsvektblader av te. Fordelen med pyramideposen og dens form er at den lar tebladene utfolde seg fullstendig, og lar samtidig den fulle smaken av løsvektte komme til sin rett, uten å få noe bøss i teen.

 • Hva er forskjellen mellom urteblandinger og koffeinfri te?

Koffeinfri te er teblader hvor koffeinen har blitt fjernet. Urte”te” er egentlig ikke te i det hele tatt, men urter som blir tilberedt på samme måte som når man trekker te. Urter blir også referert til som tisaner (fransk), har aldri hatt noe koffein i utganspunktet.

 • Hva er oolong te?

Oolong blir av og til referert til som brun te, halveis mellom sort te og grønn te. På mange måter er det den mest kompliserte teen å lage, ettersom teen kun er delvis oksidert. Du kan sammenligne det med å holde en banan perfekt moden når naturen vil gå sin gang for å gjøre den overmoden. Men, betalingen for det vanskelige arbeidet, er en te med en flott tyngde, og med intense og varierte aromaer og smaker.

 • Hva med grønn og sort te?

All te stammer fra samme planten, Camelia Sinensis. For å lage grønn te, er den nyplukkede teen forsiktig tilberedt ved hjelp av damp eller tørr varme. Denne prosessen skaper den grønne fargen og de friske smakene. Tebladene som skal bli til sort te blir lagt ute i frisk luft til de blir slappe/visne. Deretter blir de lagt i maskiner som ruller og “ødelegger” bladene. Bladene endrer farge til brun, så sort. Denne naturlige prosessen kalles oksidasjon og kan igjen sammenlignes med modningen av en banan (fra gul til brun, og til slutt sort). Etter all teen er tørket, er den klar til og sendes over store avstander. Oksidasjonsprosessen forandrer smaken av teen (som nå er sort), og gir den mer fylde og smak.

 • Hvordan er teen smakssatt?

Vi tilbyr et bredt utvalg av te – noen er helt rene og har ingen smakstilsetning, noen består av 100% naturlige tilsetninger, og noen er en blanding av naturlige og kunstige tilsetninger. Det finnes ikke noe bevis på at de sistnevnte smakstilsetningene utgjør noen form for risiko, og derfor har vi ikke noe problem med å bruke dem. Vi forstår at noen mennesker foretrekker å unngå dem, så derfor tilbyr vi et utvalg av sertifiserte økologiske teer, eller som bare inneholder 100% naturlige smaker (eller ikke smakstilsatt te).

 • Er Harney & Sons engelsk te?

Hvis spørsmålet ditt er om teen vokser i England, er svaret nei. Frem til nylig var det ingen te som vokste i England, på grunn av klimaet. Nå er det faktisk en liten tehage i Cornwall. Harney & Sons sitt hovedkontor ligger i Millerton, nordvest i Connecticut, NY. Men – vi har English Breakfast Tea i vårt sortiment, som er 100% Keemun (den originale English Breakfast med stamtavle tilbake til 1700-tallet). Videre blir våre teer servert på flere av London’s fineste hoteller, deriblant The Dorchester Hotel. Vi anbefaler deg å prøve vår Dorchester English Breakfast.

 • Er teen fra Harney & Sons testet for stråling og plantevernmidler?

Vi tester våre innkjøp av te for rester av plantevernmidler, og de overstiger aldri de strenge EU-reglene. Vi tilbyr også sertifiserte økologiske teer som er sertifisert under USDA National Organic Program. Dette programmet er laget for å forsikre at tehagene ikke bruker sprøytemidler eller kunstgjødsel – men for å være på den sikre siden, tester vi disse på egenhånd også.

Vi kjenner alle til den forferdelige tragedien i Fukashima i 2011. På det tidspunktet ble det påvist at noe av strålingen drev over Tokyo, og så langt som til de nordlige grensene hvor Shizuoka-teen blir dyrket. Det ble derfor satt opp strålingtester på denne teen av japanske og amerikanske myndigheter. Vi gjorde også tester på teen som kom fra den sørlige delen av Japan, og testene kunne konstatere at teen ikke var berørt av stråling i 2011. I 2012 fortsatte japanske myndigheter med stråletestene. Ingen stråling ble påvist i teen. Den type stråling som spredte seg, skal være av en type som brytes raskt ned. Siden 2013 har man blitt mer avslappet til testene, grunnet resultatene årene før. I det siste har det kommet varsel om at det lekker stråling fra det ødelagte anlegget, som er en trist fortsettelse på en allerede stor tragedie. Men, med mindre det er en ny eksplosjon, og stråling driver over områdene hvor te dyrkes, vil ikke teen bli påvirket. Hvis du enda ikke føler deg helt sikker, vil vi anbefale deg å velge teer fra Uji- området, som er flere hundre mil sør, som var lengst fra områdene med stråling. Det gjelder da te som Matsuda’s, Organic Sencha, Yanagi og Gyokuro.

 • Er te genmodifisert (GMOs)?

Te er ikke genmodifisert. Genmodifiserte organismer er mer vanlig på for eksempel store avlinger med mais eller soya. Vi er registrert som en GMO-fri organisasjon.