Hvit te

Hvit te kommer fra teplantens knopper, som blir plukket like før tebladene springer ut på vårparten. Disse har en spesielt god smak og er fylt med mest næringsstoffer. Knoppene blir lite behandlet og er en av de reneste formene av te; de blir kun dampet og tørket. Hvit te har en frisk og langvarig smak, fra søtlige toner av honning og sitrus, til jasmin og roser. Knoppene inneholder sunne polyfenoler – en god antioksidant som er bra for helsen.

Tilberedning: Grunnet knoppenes delikate natur, skal hvit te trekkes på rundt 80°C i 2-3 minutter.

Kjøp hvit te

Grønn te

Grønn te har blitt drukket i årtusener, og er viden kjent for dens positive og helsebringende effekter. Teen inneholder masse antioksidanter og kan øke forbrenningen, er godt for hjertet, stabiliserer blodsukkeret – og er uten kalorier! Grønn te er mildere enn de fleste svarte typer te, men mye tyngre enn de hvite – fullere og rundere smak, mørkere farge og vegetale smaker. Harney & Sons tilbyr den beste grønne teen fra Kina og Japan.

Kinesisk tradisjon for grønn te går tilbake 5000 år. Teen er lettere og har ikke fullt så intense smaker som de japanske, men har mildere vegetale smaker, med søtere toner av for eksempel honning og jasmine. Japansk te går tilbake 500 år, og er betraktet som de beste i verden, med sine mørke blader og sterke vegetale smak. Grønn te blir utsatt for lite oksidasjon i fremstillingen. Teen blir dampet, rullet og deretter tørket for å holde te bladet grønt og fremheve mest mulig smak. Den beste teen blir plukket på våren, denne er søtest og har mest smak og antioksidanter.

Tilberedning: trekkes i 80°C i 2-3 minutter.

Kjøp grønn te

Oolong te

Oolong er en delvis gjæret te, som er ristet og deretter tørket. Det er den mest kompliserte teen å produsere, på grunn av de forskjellige stadiene. Dette forklarer det store spennet av farger på oolong te, som varierer fra oransje til mørke brun, også ettersom denne typen te går igjennom alt fra 20-80% av oksideringsprosessen. Smak og aroma varierer også veldig.

Tilberedning: trekkes i 80-90°C i 2-5 minutter.

Kjøp oolong te

Sort te

Sort te var frem til nylig den mest kjente formen for te i Vesten. Metoder og typer kan variere mye, men prosessen for å lage svart te består hovedsakelig av 4 steg – tørking, rulling, gjæring og steking/tørking. Det finnes mange forskjellige sorter av sort te – her er en forklaring på typene vi selger:

Kinesiske sort te har en mer moden og søtlig smak som gjør at den fint kan drikkes ren. Kinesisk svart te er søtere for de har mye glukoseladede knopper. Disse lysegrønne knoppene får en gullfarge under oksideringen, derfor har mange typer navnet Golden i seg. Kinesisk te blir gjæret veldig sakte, som lager en mildere og mer sammensatt te.

Darjeeling blir dyrket høyt oppe i fjellene rundt Himalaya, og blir til nydelig svart te. ’First Flush’ er blader fra første høsting for sesongen, som er i februar til april. Disse bladene har en sterk og frisk smak med tropiske undertoner. De er grønnere og mer aromatiske enn ’Second Flush’, som høstes i mai og juni.

Assam-teen er blant Indias beste. Ceylon tilbyr en variasjon av smaker. De kan enten være lette eller lyse, eller solide som Kenilworth Garden. Ceylon er en fin ettermiddagste som tåler melk og sukker.

Tilberedning: trekkes i kokende vann i ca. 5 minutter.

Kjøp sort te

Urter & Frukt

Urter har en lang tradisjon i vestlig kultur, og er også kjent for sine gode effekter på helse. Urter er i utgangspunktet ikke en te, ettersom den ikke stammer fra te planten Camilla sinensis. Blandingene består oftest av blomster og frø, og er alle koffeinfrie, bortsett fra urteblandingen Yerba Mate fra Sør-Amerika. Harney & Sons tilbyr tre typer urteblandinger; tradisjonelle, moderne franske og smakstilsatte blandinger. Ingrediensene til disse teene er hentet fra de beste områdene, som Sør-Afrika, Egypt og Frankrike. De mest kjente urtene er kamille, pepperminte, mint verbena og rooibos. Populariteten rundt rooibos har økt spesielt mye de siste årene, grunnet det høye innholdet av antioksidanter og helsebringende kvaliteter.

Fruktblandinger blir, som urter, også ofte referert til som ”te”, selv om den heller ikke inneholder noe fra teplanten. Dette er som oftest en blanding av tørket frukt, bær og blomster. Fruktblandingene er sunne og koffeinfrie blandinger, som faller godt i smak hos barn som voksne, og kan nytes både varme og kalde.

Tilberedning: trekkes i kokende vann i ca. 5 minutter

Kjøp urter & frukt