Velkommen til teens verden

All te kommer fra den samme planten Camilla sinensis, som har opprinnelse i Asia. Den er en tropisk og subtropisk eviggrønn plante som kan bli 10-14 meter høy i naturlige omgivelser, men trimmes ofte til 1,2 meters høyde for enklere innhøsting. Teplanten kan høstes tre til syv år etter planting og høstes i over 100 år. Hvordan den er bearbeidet avgjør hvilken type te det ender opp med å bli. Hver tehage bruker normalt en type behandling, som blir bestemt av geografi, høyde og fuktighet.

Det er fire hovedtyper te – hvit, grønn, oolong og sort te. Te vokser raskest fra 0-2500 m.o.h. Klimaet bør være varmt og fuktig, 200-380cm med regn i året, med høy fuktighet og tåke. Teplanten vokser også i høyereliggende eller skyggefulle områder, men i et langsommere tempo. Denne typen endring i klima produserer en mer intens smak, som Darjeeling. 

Hovedsaklig produserer Japan grønn te, Formosa fokuserer på oolong, og Ceylon og India produserer mest sort te. Kina produserer et bredt spekter av de fleste typer te. 

Teen har spilt en sentral rolle i historien som handelsvare i flere tusen år. Den har spilt en viktig rolle i japansk religion, britisk imperialisme og den amerikanske uavhengighetskrigen.

Legenden sier at teen ble oppdaget av keiser Shen Nung i år 2737 f.Kr. Da han satt og kokte vann over åpen flamme, dalte det noen blader fra en Camilla sinensis plante ned i vannet. Shen Nung drakk dette, og sa det ga kroppen kraft, sjelen tilfredshet, fasthet og besluttsomhet.

Kjent om “den guddommelige helbreder”, vokste teen i populæritet. 

I løpet av 1600-tallet kom teen først til Nederland, og deretter til resten av Europa, og ble fort en handelsvare. I Norge kom teen via Russland noe senere, på 1700-tallet, da den ble brukt som byttevare i Finnmark og Nordland under sommerfiske.

I dag er te verden mest utbredte drikk etter vann. Det drikkes 15.000 kopper te hvert sekund, med Storbritannia som den største konsumenten.

Tesorter & tilberedning Løsvekt eller pose? Om Harney & Sons